Print this page

Indiase regering sluit zich aan bij SKA Organisation

De Indiase regering heeft het lidmaatschap met de SKA organisatie ondertekent, hierdoor behoort India nu formeel bij het SKA project. India is al jaren betrokken bij het ontwerp van SKA en is al enkele tijd bezig met onderhandelingen om een intergouvernementele organisatie te creëren die de telescoop zal bouwen en opereren.

Sigining Photo

Professor Phillip Diamond (algemeen directeur, SKA) en Dr. R.K.Sinha (secretaris, DAE, India) tijdens de ondertekening van het lidmaatschap van SKA.

 

De secretaris van de Indiase Department of Atomic Energy (DAE), Dr. R.K. Sinha ondertekende de documenten namens de regering van India. Dit gebeurde tijdens een ceremonie in Mumbai op maandag 5 oktober, 2015. Hierbij was professor Philip Diamond, directeur-generaal van de SKA Project aanwezig.

Het evenement werd bijgewoond door hoogwaardigheidsbekleders van de SKA organisatie uit het Verenigd Koninkrijk, wetenschappers en ambtenaren van de DAE (en DST). Daarnaast waren er wetenschappers aanwezig van verschillende onderzoeksinstellingen uit India, die bijdragen aan het project. Het Nationaal Centrum voor Radio Astrofysica (NCRA-TIFR) in Pune wordt geïdentificeerd als het instituut om het toezicht op SKA-gerelateerde activiteiten in India te houden. In april 2012 werd NCRA lid van het SKA project als Associate Member en in augustus 2014 werd NCRA Full Member. NCRA is sinds het begin betrokken bij het  SKA project, en was één van de instituten dat een overeenkomst ondertekende in 1997 om technologieën te ontwikkelen voor een grootschalige telescoop.

Tijdens deze gelegenheid zei Professor Diamond het volgende: “We zijn blij met India als onderdeel van het lopende SKA project. Via NCRA speelde India al een belangrijke rol in de ontwerp fase van de telescoop dat doorloopt tot 2017. Ik kijk uit naar de blijvende betrokkenheid van India tijdens de bouw van de telescoop, dat begint in 2018. India heeft een aantal decennia aan ervaring in lage frequente radioastronomie, dat is een extra voordeel.”

“Verschillende Indiase wetenschappers werken aan verschillende onderzoeken gerelateerd aan SKA, en maken zich op voor innovatieve wetenschap zodra het instrument klaar is”, zei professor Swarna Kanti Ghosh, directeur van NCRA.

Professor Yashwant Gupta van NCRA, voegde daar aan toe: “Op dit moment leiden Indiase wetenschappers één van de tien ontwerp werkpakketten voor SKA, The Telescope Manager, welke de hersenen en het zenuwstelsel zijn en het hele SKA observatorium controleren. ”

Het volledige persbericht van NCRA is hier te lezen (Engels).