Print this page

Verdere vooruitgang richting SKA intergouvernementele organisatie

IGO-meeting-group-photo

Afgelopen vrijdag (29 januari) heeft de tweede bijeenkomst rondom de voorbereidende onderhandelingen over de oprichting van SKA Organisatie als een intergouvernementele organisatie (IGO) plaatsgevonden. De IGO zal gereguleerd worden door een verdrag, vergelijkbaar met CERN en ESO. De bijeenkomst vond plaats in Rome, Italië, aan de Accademia dei Lincei.

Bij de afsluiting van de vergadering zei Enrico Vincenti, gevolmachtigd minister van het ministerie van buitenlandse zaken en internationale zaken en de voorzitter van de onderhandelingen, het volgende: “Deze tweede sessie heeft de sterke betrokkenheid van de deelnemende landen aan het project Square Kilometre Array (SKA) bevestigd. Het toonde hun vastberadenheid om zo snel mogelijk de onderhandelingen af te ronden. Nu moeten we nadenken over het niveau van de bijdragen: dit is een zeer belangrijke eerste stap”.

De verschillende groepen hadden gesprekken en discussies over het financiële protocol, voorrechten en immuniteiten, inkoop en intellectuele eigendomsrechten en operaties en toegang. Iedere werkgroep werkt aan documentatie dat aan de basis ligt voor de onderhandelingen in eerste instantie, en uiteindelijk de structuur van de toekomstige organisatie die goed gekeurd moet worden, geïmplementeerd moet worden om vervolgens SKA te opereren.

“Ik ben zeer blij met de samenwerkende houding van alle partijen”, zei professor Philip Diamond, algemeen directeur van de SKA-organisatie. “Iedereen had hetzelfde einddoel voor ogen, hun betrokkenheid is zeer groot en hun vastberadenheid om een positief resultaat te bereiken is indrukwekkend.”

De eerste ronde van de onderhandelingen vond afgelopen oktober plaats, de derde ronde zal naar verwachting in april plaats vinden. Het IGO-verdrag zorgt ervoor dat er een sterk bestuur is voor het project. De SKA raad van bestuur heeft bevestigd dit de benodigde structuur is voor de 50-jarige looptijd van het observatorium.