Print this page

Nieuwe brochure: Nederlandse bijdrage aan de Square Kilometre Array

Nederlandse bijdrage aan de Square Kilometre Array

De Square Kilometre Array (SKA) wordt de grootste en meest gevoelige radiotelescoop ter wereld. ASTRON, dat begin jaren ‘90 mede aan de basis stond van de eerste plannen van de gigantische telescoop, leidt de Nederlandse deelname aan het internationale SKA-project. In een nieuwe brochure van ASTRON komen verschillende aspecten van de Nederlandse deelname aan bod.

SKA brochure

Het ambitieuze SKA-project zal ons begrip van het heelal op een hoger plan brengen en een impuls geven aan het beantwoorden van de meest fundamentele vragen in de natuurkunde. De antennes en radioschotels worden gebouwd op twee locaties, in West-Australië en Zuid-Afrika, met de bijbehorende (super)computers en infrastructuur.

ASTRON heeft veel ervaring met het ontwikkelen van telescopen, daarom is ASTRON nauw betrokken bij de ontwikkeling van SKA. Er wordt voortgebouwd op het antenne-ontwerp en de technologie die ASTRON heeft ontwikkeld voor LOFAR.

Het SKA-project heeft niet alleen een grote wetenschappelijke impact, maar zal ook technologische innovatie stimuleren. Ontwikkelingen op het gebied van antennes, datatransport, software en rekenkracht zullen door SKA een grote sprong voorwaarts maken. In (Noord-) Nederland komt een Science Data Centre (SDC) dat werkgelegenheid zal bieden aan hoogopgeleide onderzoekers, ontwikkelaars en ondersteunende (ICT)dienstverleners.

Lees meer over de Nederlandse bijdrage aan het internationale SKA-project in de brochure.

Lees online

Download hier de PDF